Vår strategi er å eie minst mulig

Kunder

Julianna Weber er en av SIRQEL sine første kunder. Hun brenner for en grønnere livsstil og har som strategi å leie mest mulig og eie minst mulig.

«Jeg lærer dem opp til å leve på en grønnere måte, ved å leie fremfor å kjøpe nytt. Når de vokser opp med dette som livsstil, vil de ha et helt annet syn på forbruk, og etter hvert selv ta de samme valgene». 

Kan du starte med å fortelle litt om hvem du er?

Jeg er mor til tre, jente (14), gutt (7) og jente (6). Vi bor i Oslo, ganske sentralt, med nærhet til skole. Ulempen med å bo her, er at det er ganske trangt og lite plass til å lagre ting.

Hva er den største grunnen til at du valgte å starte et sykkelabonnement hos SIRQEL?

Jeg var usikker på om min yngste datter (som da var 5 år og ganske stor) ønsket å lære seg å sykle, og jeg ville la henne prøve. Å kjøpe en sykkel bare for å se om det er noe for henne eller ikke, var litt risikabelt.

Hvordan har vårt sykkelabonnement hjulpet dere i hverdagen?

Min datter har lært seg å sykle i sommer, og det er veldig gøy å se at hun mestrer 🙂 Det hjalp veldig å ikke ha en stor utgift til kjøp av sykkel, men en liten sum i måneden som knapt nok merkes på økonomien.

Hvordan har barnas sykkelreise vært?

Min datter er glad i sykkelen og synes nesten det er morsommere enn å gå 🙂 I starten var det riktignok mye frustrasjon før hun begynte å få det til. Hun gikk fra å aldri ha prøvd en sykkel før til å kunne sykle korte distanser på egenhånd. Sønnen min, derimot, er ikke interessert – selv om han ser hvor godt søsteren liker å sykle.

Hva er det beste med utleietjenesten, hva gir den deg?

Vi kan bruke sykkelen som vår egen, så lenge det er aktuelt. Når sykkelen blir for liten, slipper vi alt bryet med å lagre den mens vi prøver å få solgt den. Dessuten er kvaliteten på sykkelen mye bedre enn en typisk «nybegynnersykkel» fra sportsbutikken. Og det aller beste er vel at istedenfor å bli liggende i boden eller på et lager, blir sykkelen brukt av et yngre barn etter at min datter er ferdig med den 🙂

Hva synes barna dine om å leie?

De har ikke noe mening om det ennå, men jeg lærer dem opp til å leve på en grønnere måte, ved å leie fremfor å kjøpe nytt. Når de vokser opp med dette som livsstil, vil de ha et helt annet syn på forbruk, og etter hvert selv ta de samme valgene.

Har dere andre abonnementer?

Ja, vi abonnerer på parkdress til minstejenta, i tillegg til en egen elsykkel for oss voksne – og står akkurat nå i kø for en voksensykkel til. Jeg har også et klesabonnement, som jeg bruker på designervesker og -jakker, og på den måten slipper å kjøpe. I fremtiden ønsker vi også å abonnere på bil, om vi etter hvert velger å flytte ut av Oslo, men akkurat nå klarer vi oss fint med sykler. Vår strategi er å leie mest mulig og eie minst mulig,

Når begynte du å bli opptatt av miljø og bærekraft, fortell om din reise?

Det begynte egentlig allerede i 2010, da jeg jobbet i en stormotebutikk. Da jeg fikk ansvaret for håndtering (dvs klipp og kast) av reklamasjonsvarer, tok jeg dem med hjem etter endt kveldsvakt – for å sy noe til meg selv. Flere av plaggene ble til noe nytt, og jeg har mye stoff igjen 🙂 Våren 2018 hørte jeg om noe som het «Den store Byttedagen». Jeg ble nysgjerrig, samlet opp noen av mine klær jeg var lei av og barnas klær som var for små, og dro. Fra da ble jeg bitt av basillen, det var så mye morsommere å bytte enn å kjøpe nytt! Senere fikk jeg også vite hvor mye klesbransjen forårsaker av miljøskade, hva fast fashion egentlig er og hvor mye klær som havner på dynga. Det produseres altfor mye! Jeg ble sjokkert og bestemte meg for å aldri mer støtte denne industrien. Høsten 2018 kjøpte jeg mitt siste nye klesplagg. Jeg innførte total shoppestopp på alt av egne klær (unntatt undertøy, sokker og badetøy), samt delvis shoppestopp for barna (her kjøper jeg brukt når jeg kan, men om barnet trenger noe spesifikt som er vanskelig å få tak i brukt, f.eks. dansetøy i en bestemt størrelse er det greit å kjøpe dette nytt). Alle våre sykler er også kjøpt brukt, og jeg sjekker alltid bruktmarkedet først når noe skal kjøpes. Å kjøpe brukt, eller leie, er rimeligere og gir god samvittighet.

Hva tror du skal til for å få flere barn til å starte å sykle? 

Utleietjenester, gjerne med en prøvemåned, for å se om barnet liker å sykle og ønsker å fortsette.

Hva tror du skal til for å få flere barnefamilier til velge å leie istedenfor å kjøpe nytt?

 Bevissthet og informasjon om tilbudene som finnes, samt fordeler med dette. Jeg tror at mange kjøper av ren vane, så en endring av forbrukeradferd er nødvendig. Det tok meg mange år å legge om min egen livsstil til leie fremfor eie, så dette er en prosess som tar tid, men jeg tror flere og flere kaster seg på bølgen nå når dette blir en trend.

Postnummerkontroll

Kan vi leverere til deg?

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev